TANKENS KRAFT: MESTRE ANGST

Skrevet av Urfan Ul Hassan
Desember 2021

Tankens kraft: Historien om Alexander den Store og Diogenes

Diogenes var en gresk filosof. Han bodde i en stor tønne og hadde ingenting annet enn sin filosofi. Befolkningen i byen Korint lo av Diogenes, men han lo av dem tilbake. Diogenes lo av befolkningen fordi de aldri var fornøyde; de ønsket seg stadig mer penger, status og makt. Befolkningen var overrasket over at Diogenes fremsto som en lykkelig mann. Hvordan kan en uteligger være så lykkelig? Diogenes ble etter hvert en meget kjent karakter i byen. Menneskene i byen ble ufrivillig mer takknemlige ved å observere Diogenes.

En dag kom Alexander den Store inn til byen Korint. Alle fryktet Alexander den Store - han var en absolutt hersker, kriger og Konge. Alexander erobret verden. Farao av Egypt. Elev av Aristoteles

Alexander beordret de mektigste i befolkningen til å besøke han i palasset sitt. Alexander forventet at Diogenes skulle møte opp da han var en kjent figur i byen, men filosofen besøkte aldri palasset. Alexander ble ganske overrasket og mulig irritert, så han valgte å dra ned til Diogenes og personlig høre med han om dette. Alexander og hans soldater marsjerte ned fra palasset. Bare skyggen til Alexander dekket over hele gaten der Diogenes satt ved sin tønne. Alexander respekterte filosofi høyt, bl.a. på grunn av Aristoteles; Alexander visste at Diogenes hadde vært en hjelpsom kraft i samfunnet og valgte derfor å tilgi han for hans tilsynelatende respektløse atferd. Faktisk så ønsket Alexander å belønne Diogenes for hans positive influens på befolkningen.

Alexander la derfor frem et enormt tilbud til Diogenes: Diogenes kunne velge hva enn han ville, så skulle han få det på stedet. Diogenes kunne velge å få et eget palass, materiell rikdom eller annet - hva enn han ønsket seg skulle han få av Alexander han selv.

Diogenes svarte Alexander:
"
Det eneste jeg ønsker fra deg er at du flytter deg fra sollyset mitt."


Tankens kraft - å bruke aksept som verktøy i møte med frykt og angst

Alexander hadde erobret verden. Diogenes hadde erobret seg selv, og dermed også Alexander. Diogenes forsto at ved å svare på den måten så kunne han bli henrettet på gaten. Diogenes hadde akseptert dette og dermed mestret sin frykt. Diogenes hadde akseptert en hel rekke med tanker: "det kan gjøre vondt", "det kan vekke frykt", "det er tragisk og unødvendig å dø på denne måten" og lignende. Han hadde svart "det er greit" til alle disse tankene, og tankene ble dermed nøytralisert og mistet all makt ved seg.

Hvordan bruke dette i hverdagen

Angst og frykt er normalt og har viktige funksjoner. Angst kan likevel ta over livet hvis den får dominere. PTSD, OCD, spesifikke fobier, panikk, tankekjør o.l. er alle eksempler på angst.

Dersom man stadig er engstelig så vil man trene hjernen på å bli mer engstelig. Hjernen lærer at det å være engstelig er viktig. Til sammenligning, hvis en spiller gitar og stadig øver så vil hjernen sette av mer fysisk plass til fingertuppene. Derfor må man trene hjernen til å stoppe angsten. Dette gjør man ved å svare hjernen når den blir engstelig. Aksept av tanker er et svært effektivt verktøy for å stoppe hva-om tenking. Man kan svare hjernen med å si "det er greit om det skjer" til hver eneste hva-om tanke. Når den tenkte fryktede situasjonen ikke oppstår i virkeligheten så lærer hjernen at hva-om tenking er ubrukelig. Hjernen begynner å orientere seg mot realistisk tenking. En blir da mindre engstelig over tid.

Hvis man svarer en skummel tanke med at "det er greit" så må atferden være i tråd med dette - da kan man ikke ha en atferd som sjekker, forbereder eller forsikrer seg om at det fryktede ikke skal skje. Ved å svare med aksept så har du akseptert at det fryktende kan skje og at det greit. En med generalisert angst kan for eksempel slutte å spørre andre om ting er farlig, og ikke sjekke om ting er under kontroll. Den personen bør med vilje miste kontrollen og se hvilke konsekvenser som følger av dette.

Sosial angst og panikk som eksempler:

Mennesker med sosial angst kan begynne sin angst-prosess lenge før de i det hele tatt er i en sosial situasjon, for eksempel hvis de får beskjed om å presentere noe på skolen eller på jobben. Mange kan begynne å tenke at det vil gå dårlig flere uker før presentasjonen. Under en presentasjon så vil mange ofte forsøke å skjule at de er engstelige, og ha en atferd som forsøker å få angsten ned. Dette kalles for "sikringsatferd". Legg merke til at distraksjon også er en sikringsatferd som bør reduseres; konfrontasjon og aksept av tanker er et bedre verktøy. Etter en sosial situasjon kan mange mennesker begynne å gruble over hvor dårlig de presterte i den sosiale situasjonen, og/eller at andre tenker negativt om dem.

All sikringsatferd - før, under eller etter den fryktede situasjonen - vil styrke angsten over tid.

Nå skal vi bruke aksept og forsøke å kutte ut all sikringsatferd:

Personen som har sosial angst og driver med sikringsatferd skal kutte dette ut ved å selv oppsøke sosiale situasjoner og svare "det er greit" til alle angst-tanker som dukker opp før, under og etter situasjonen.

Dette er en typisk tanke for en med sosial angst: "Det vil ikke gå bra, jeg vil få panikk og drite meg ut foran alle sammen. Alle vil se min udugelighet, svakhet og inkompetanse."

Under presentasjonen så kan en med sosial angst stirre ned på arket, eller stå et sted der de opplever at de er mindre synlige. En med panikk-lidelse vil ofte å sitte eller stå nære utganger i tilfelle de skulle få et panikkanfall. Alt dette er sikringsatferd som bør reduseres. Aksept er et godt verktøy for dette:

Å svare med aksept: "Det er helt greit om noen tenker at jeg er dårlig. Det er helt greit om jeg ser engstelig og svak ut foran alle. Det er greit at andre tenker det om meg. Det er helt greit om jeg hører og ser nevøs ut, eller om jeg skjelver i stemmen/kroppen. Jeg skal ikke skjule dette. Jeg aksepterer min frykt og den skal også få være der. Det vil være ubehagelig og det er også greit."

Mennesker med panikk får ofte en opplevelse av at de ikke får puste og at de kommer til å dø. Disse bør ofte holde pusten sin under et panikkanfall for å oppleve at det er en "falsk alarm" - de har faktisk full kontroll på sin pust. Dersom de stopper og svarer "det er greit om jeg dør, besvimer eller blir syk" så vil dette bidra med mestring av panikken. Det vil da være lettere å stå i angsten.

"Det er helt greit om jeg får panikk og besvimer eller at hjertet mitt eksploderer. Jeg skal ikke sitte ved utgangen, men faktisk skal jeg velge å sitte i midten av kinosalen."

I det et menneske svarer sin frykt på denne måten så vil frykten begynne å forsvinne. Dette vil kreve øvelse, og øvelse vil gjør mester.


Mennesker som er redde for mørke, tannleger, høyder, har traumer eller annen frykt kan på en lik måte svare seg selv mens de er aktivert av sin frykt:

"Det monsteret i mørket kan komme og da vil jeg dø. Ok, men så dør jeg - det er greit. Det kan gjøre vondt, det også er greit. Jeg skal ha en atferd som uttrykker aksept."

"Dette flyet kan styrte og jeg kan dø. Det vil ha enorme konsekvenser for meg og familien. Det er faktisk en mulighet at flyet styrter. Selv om den er liten så kjenner jeg på angsten. Jeg husker at psykologen sa jeg må svare angst med aksept: det er greit om flyet styrter og at jeg dør." Angsten vil bli redusert i det denne personen begynner å svare på denne måten.

"Jeg vil be den personen ut, men er redd for avvisning. Avvisning er vondt. Det er greit at det er vondt, så jeg skal be den personen ut likevel."

"Den personen minner meg om krigen fra hjemlandet, jeg vil helst unngå den personen fordi det vekker angst og dårlige minner. Men hvis jeg unngår så vil jo det styrke angsten og frykten min. Nå skal jeg kutte ut sikringsatferd, da må jeg faktisk gå til den personen og akseptere at det vil være ubehagelig å få minnene tilbake - det er greit at det vil være ubehagelig. Jeg skal ikke flykte fra ubehaget, men stå i det. Jeg kan spørre den personen om noe og se hvordan det går."

"Alle vil le av meg under presentasjonen. Det er greit, jeg kan le av meg selv hvis jeg driter meg ut."

"Jeg er redd for å ta risiko, kanskje jeg tar et feil valg og da vil livet bli unødvendig vanskelig. Det er greit at jeg gjør feil og det er greit at det er ubehagelig. Alle konsekvenser er greit - jeg tar risikoen, også får jeg lære av feilene mine."

En slik holdning vil hjelpe hjernen med å tenke realistisk over tid.